„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

marți, 12 mai 2015

ROMANIAN KUKAI - 8 ani de concurs, participanți

         Pe 1 aprilie s-au împlinit 8 ani de cînd se desfășoară concursul ROMANIAN KUKAI, în timpul scurs de atunci au avut loc 96 de concursuri lunare. Astăzi aș vrea să aruncăm o privire asupra listei tuturor (linkul vă duce pe calameo, e preferabil, pentru a parcurge mai ușor lista, să afișați în modul scroll, cartea deschisă din bara superiroară) celor care au participat la concurs. Lista este ordonată după numărul total de participări ale celor cuprinși în ea.

         În total, de-a lungul a 8 ani, sînt înregistrate 340 de nume. După primii 3 ani, în care numărul de participanți dintr-un an a crescut și a trecut de 100, acesta s-a păstrat constant peste sută. An de an au fost însă între 30 și 50 de participanți noi, în timp ce alții din cei anteriori au renunțat să participe la concurs.



         Din totalul celor 340, 122 au participat doar o dată sau de două ori, de obicei la rînd. Sînt meteori rătăciți care s-au aprins și s-au stins lesne. Au aflat de haiku și au constatat că nu li se potrivește, dar știu drumul și îi pot desluși și pe alții cum ajung la site-urile unde e vorba de haiku.

         60 au participat de 2 pînă la 5 ori. Și ei participă doar unul pînă la doi ani consecutiv, verificîndu-și mai insistent înclinarea. Și, de obicei, renunțînd definitiv. Există printre ei și circa 10 asupra cărora nu se poate decide pentru că au participat pentru prima oară în 2014 și continuă deja și în 2015.

         30 de participanți sînt în categoria 6-9 participări. Tipul lor este încadrabil la categoria comete, adică revin în mai mulți cu un număr mic de participări, sau de cursă scurtă, participă doi ani la rînd, cu un număr mic de participări.

         44 de participanți au participat de 10-19 ori, de obicei mai mult de 3 ani la rînd, intrînd în categoria participare medie. Cei care au renunțat de mai multă vreme sînt deja versați întru haiku și, cel mai adesea, au avut motive personale cînd au renunțat. E posibil să mai revină și oricum îi pot îndruma pe alții indicîndu-le calea de acces la blogurile noastre. Printre cei enumerați sînt din nou cei care au participat masiv în 2014 și continuă în 2015.

         Cu categoria următoare, încep participanții de cursă lungă. 22 au între 20 și 29 participări, de-a lungul a mai mult de 3 ani, unii continuînd și astăzi. Sînt deja autori de haiku versați și îi pot ghida și pe alții.

         Între 30 și 49 de participări au realizat 32 de participanți în peste 4 ani consecutivi și cu un număr consistent de partipări anuale. Sînt nu numai participanți de cursă lungă ci și fideli ai concursului. Două treimi dintre ei participă de cînd au făcut-o prima oară pînă astăzi.

         Fidelitate superioară manifestă cei 17 participanți cu participări între 50 și 74 de participări, participînd în continuu de 6-8 ani pînă în prezent.

         O ultimă categorie, în număr de 10,  este cea a veteranilor, participanți din primul an pînă în prezent, cu 75 pînă la 93 de prezențe (la sfîrșitul lui 2014 cînd am făcut statistica). Remarcabilă este prezența Doinei Bogdan Wurm și a Adinei Enăchescu, singurele care au participat la toate concursurile noastre.

         Într-un fel cei 126 de participanți cu mai mult de 10 participări și, mai ales, cei 82 cu mai mult de 20 reprezintă un nucleu consistent al celor care s-au inițiat cît de cît în haiku în perioada, altfel destul de scurtă, de numai 8 ani. Cei 60 de fideli, cu peste 4 ani de participări pot fi considerați ca autori cîștigați definitiv pentru mișcarea haiku.


Niciun comentariu: