„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 8 octombrie 2014

un funigel





         Ceea ce îți impune de la prima privire cînd citești un haiku bun este simplitatea deconcertantă a alăturării imaginilor. Modul neașteptat și dezinvolt în care prezența lor laolaltă, spontană și necăutată, transmite un mesaj tulburător.

trenul în gară –
un funigel mă leagă
de prispa casei

Adrian-Nicolae Popescu

         Un tren și un funigel. O mașinărie mătăhăloasă și zgomotoasă și un firicel tăcut, dus de vînt. Un mijloc de transport de mare putere și un filament firav, aproape neputincios.

         Trenul e gata de plecare, pasagerul însă simte, aproape dureros, că se va îndepărta și se va rupe de locul natal. Simte plecarea cu forța inexorabilă a locomotivei. Și mai simte că ceva esențial dar imponderabil îl ține încă (și poate nu-i va da drumul niciodată) legat de locul unde a văzut lumina zilei.

         Va rezista oare funigelul la atîtea mii de cai putere? Se va putea întinde pînă la capătul pămîntului dacă soarta-l va împinge pe călător atît de departe? Asta nu ne spune haiku-ul. Ne lasă să simțim doar încordarea și să mizăm sau nu pe puterea sufletească împotriva forței centrifuge a civilizației.
              

               

Concursul lunii septembrie 20...

More PowerPoint presentations from Corneliu Atanasiu

Un comentariu:

Anonim spunea...

Simplitate, autenticitate si... noblete. Aceste trei elemente se impletesc printre versurile/ gandurile dvs. si te conduc catre propria origine... ca o "deconectare" din haosul zilelor noastre si ca o trecere de la material la esenta. Uitam, prea des uitam ca sufletul trebuie hranit inaintea trupului si refuzam sa credem ca astfel ne-am redobandi armonia... sau poate ca, pur si simplu, ne acoperim ochii si urechile cu acel funigel mentionat de dvs.... dar nu cu unul natural, ci creat din ignoranta. Si iar ma intorc... sa fie vorba de ignoranta sau mandria primului inger cazut din Rai? Aceea ca poate egala sau inlocui Sursa cu metode artificiale. Altfel spus, prin "clonarea" funigelului. Aprecieri alese! (Mirela)