„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 24 octombrie 2013

Adaos la regulamentul ROMANIAN KUKAI



Două poeme premiate la ultimele două concursuri au avut similitudini marcate cu poeme atestate anterior pe net sau în publicații tipărite. Primele două sînt:



sfârşit de sezon -
iau cu mine într-o scoică
freamătul mării

Dan Iulian
(locul I RK septembrie 2013)

liniştea nopţii –
în scoica din valiză
vuieşte marea

Simona Dobrescu
(locul I RK septembrie 2008)



celelalte două:



ziua recoltei –
în palma femeii doar
bătăturile

Bea Hurmuz
(Locul I RK octombrie 2013)

belşug de toamnă -
mama-şi numără încet
bătăturile

Vasile Conioşi-Mesteşanu
(Locul I RH săptămîna 196)



Similitudinea primelor două a fost semnalată, fără intenții acuzatoare, de Dan Norea pe Romanian Haiku. De fapt, pînă la urmă, a fost vorba de patru poeme care notau și prelucrau aceeași experiență emoțională și care puteau fi scrise de autori onești fără a fi influențați neapărat de alt poem citit anterior.

         Ce de a doua asemănare mi-a fost semnalată de Vasile Conioși-Mesteșanu după publicarea  listei poemelor primite în octombrie la RK. Poemul său este publicat și în volumul tipărit Stol de cocori. Am încercat să iau legătura prin email cu Bea Hurmuz, propunîndu-i ca, dacă i se pare că ar fi cazul, să-și retragă poemul din concurs. Mi-a răspuns însă prea tîrziu, după ce votarea s-a încheiat.

         Am hotărît, pentru ca lucrurile să fie mai bine reglementate în cazuri ca cele de mai sus, să  procedez în felul următor:

·       oricine poate sesiza asemănări frapante între poemele aflate pe lista de vot și alte poeme deja cunoscute să mi le semnaleze ca să pot, la rîndul meu să-l încunoștințez pe autor, bineînțeles indicînd sursa: volumul, revista, linkul
·       voi anunța autorul care poate hotărî dacă vrea să-și retragă poemul sau vrea să-l mențină în concurs
·       în caz că poemul nu este retras și mi se pare că asemănarea cu poemul semnalat ca fiindu-i anterior este prea mare îl voi penaliza cu 5 puncte pentru lipsă de originalitate
·       dacă însă poemul, în ciuda asemănării cu cel semnalat, este evident mai bun ca el, poemul nu va fi penalizat și poate beneficia de toate punctele primite de la votanți.

Evident, poemele de mai sus, nu cad sub incidența acestei noi reglementări care nu poate acționa retroactiv și cei premiați rămîn merituoșii cîștigători. Dacă însă situații asemănătoare vor apărea în viitor, astfel de asemănări le voi sancționa cu pierderea a 5 puncte pentru lipsă de originalitate.

Aș vrea să se înțeleagă că nu-i vorba de bănuiala de plagiat (coincidența poate fi nedorită de autor, avînd drept cauză experiența similară, uitarea faptului că ar citit poemul sau lecturi prea puține și neatente), ci de faptul că anterioritatea atestată a poemului cu care seamănă îl face pe cel de al doilea să fie lipsit de originalitate. Or, concursul cere poeme originale. Neștiința nu poate fi o scuză din moment ce sursele existau pe internet și puteau fi consultate. Cel aflat în această situație e bine să se întrebe: dacă aș fi fost conștient că exista poemul semnalat ca asemănător, l-aș mai fi trimit în concurs pe al meu?

Chestiunea asemănării o puteți aprofunda intrînd pe blogul HONKADORI, unde găsiți abordate și alte probleme, precum intertextualitatea, ceea ce americanii numesc déjà-ku, acuzele pripite, practica honkadori la japonezi, îmbunătățirea poemelor.





Niciun comentariu: