„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

marți, 20 noiembrie 2012

Toamna se numără bobocii (III)



Existenţa pe internet a unor instrumente de evidenţă a ceea ce s-a realizat de cînd a apărut preocuparea pentru poezia niponă  în România este un lucru extrem de important pentru conştiinţa de grup a unei comunităţi care nu dispune de alte modalităţi de informare lesne accesibile. Cineva care ar dori să afle dacă se scrie haiku în România şi dacă există autori şi cărţi de haiku n-ar putea afla acest lucru apelînd la cărţile şi revistele publicate de douăzeci de ani dar inexistente în librării sau biblioteci publice.

Acesta este motivul pentru care am încercat să punem la dispoziţia celor ce vor să se informeze o listă a celor care au fost interesaţi de poezia niponă - au scris poezie publicată în reviste sau volume de haiku, tanka, haibun, poeme în lanţ, haiga sau au scris despre poezia niponă, despre volumele apărute, despre cum se scrie această poezie -, precum şi un catalog al cărţilor publicate – atît volume de poezie, cît şi despre fenomenul haiku, teorie, istorie, critică.

AUTORI SI VOLUME PUBLICATE reprezintă lansarea acestui proiect şi se găseşte în Biblioteca Romanian Kukai. Publicaţia reprezintă şi pentru ceilalţi o provocare de a contribui prin semnalarea altor informaţii pentru a completa şi corecta listele. Deşi n-am reuşit să luăm în evidenţă tot ce a apărut în revistele publicate, lucrul nu ar fi prea greu şi cu puţină bunăvoinţă şi două trei persoane inimoase s-ar putea realiza acest lucru în cîteva luni.

Trebuie să remarc că nici SRH, nici SHC nu s-au arătat interesate să contribuie la acest proiect. Totuşi, lista autorilor şi a volumelor a crescut prin aportul celor care participă la concursurile noastre, la volumele colective publicate de RH, la revista RO KU şi, în ultima vreme, şi prin volumele publicate de ei.

Publicaţia din BRK a fost accesată de 920 de ori şi descărcată de 4 ori, semn că a prezintă interes pentru cei preocupaţi de haiku. Se află acolo, în ordine alfabetică după numele de familie, 455 de autori cu doar cîteva date personale minime, data naşterii, reşedinţa, adresa email:

Nr. Crt.
Numele (primul de familie)
Data naşterii
Reşedinţa
Adresa email

  1.  
ABĂLUŢĂ CONSTANTIN
8 octombrie 1938
Bucureşti


        Cea mai mare parte dintre numele aflate în listă le-am obţinut din antologiile şi revistele publicate de-a lungul celor peste 20 de ani ai mişcării haiku. Este evident că multe nume sînt ale celor care au fost atraşi doar pentru a participa la vreo antologie sau au publicat sporadic prin reviste, dar şi pentru ei este o mică bucurie să ştie că există un loc în care sînt pomeniţi ca iubitori ai haiku-ului. Sperăm ca, aflîndu-şi numele înregistrat să ne ajute să completăm datele lipsă. Oricum, nu a existat o evidenţă a lor dincolo de faptul că au fost publicaţi. Alte nume sînt ale celor din valul internetului şi ei au datele mai complete.

        Listele cărţilor publicate sînt grupate pe următoarele categorii:

  1. Antologii, volume colective - 33 titluri
  2. Despre poezia niponă - 22 titluri
  3. Poeme haiku – 75 titluri
  4. Poeme tanka – 12 titluri
  5. Poeme într-un vers – 15 titluri
  6. Poeme în lanţ – 15 titluri
  7. Gunsaku, poeme secvenţiale – 2 titluri
  8. Haibun, poezie zen – 6 titluri
  9. Senry – 2 titluri
  10. Haiga - 1 titluri

Există şi o altă preocupare, aceea de a-i sărbători pe cei care-şi aniversează ziua de naştere. Pentru aceasta, am făcut liste lunare ale celor aniversaţi, care pot fi găsite aici: HAIKU ANIVERSĂRI şi, schimbate în fiecare lună, în banda laterală, pe RK.

Tot pentru cunoaşterea între ei a celor care scriu haiku am realizat în acest an şi un blog intitulat BLOGURI ALE AUTORILOR DE HAIKU DIN ROMÂNIA, pe care sînt listate toate blogurile pe care le-am aflat sau ni le-au comunicat autorii înşişi. Dincolo de posibilitatea de a cunoaşte ce fac alţii, publicarea pe blog este şi unul din cele mai bune mijloace de a-ţi ridica nivelul de utilizator dobîndind o mulţime de priceperi şi cunoştinţe pe care nu le aveai înainte. Sînt prezentate sumar 39 de bloguri cu cîteva date privind numărul de postări, perioada de funcţionare, autorul şi un link către blog. Blogul a fost vizitat de 1276 de ori, cu un vîrf de 531 în aprilie, la înfiinţare. Există două liste ale blogurilor:

  1. după numele autorului
  2. după numele blogului

OGLINDIRI este vitrina cu trofee a autorilor de haiku. Fiecare autor care a obţinut măcar trei premii la concursuri internaţionale are (sau poate avea) o pagină în care sînt prezente poemele lui încununate. Unii au deja mai multe pagini. Eduard Ţară are 14.

Înfiinţat în iunie 2007, blogul are 11000 de accesări, în medie 500 pe lună. În afara faptului că este o gratificare a celor care au primit premiile repsective, el este şi o colecţie de poeme excelente care-i pot ghida pe cei care vor să afle de este un haiku bun şi să compună haiku-uri de calitate.

CÎŞTIGĂTORII CONCURSULUI LUNAR ROMANIAN KUKAI pot fi admiraţi şi prin slide-show-uri cu poemele cîştigătoare. Blogul are 3500 de accesări, în medie 150 pe lună.

La fel se întîmplă cu premiaţii concursului HAIKU CLUB. Înfiinţat în ianuarie 2012, blogul are 3200 de accesări, cu o medie de peste 300 lunar.

Toate cele de mai sus sînt doar cîteva repere pe care cineva care doreşte să afle ce se întîmplă cu haiku-ul în limba română le poate folosi pentru a naviga în ape cît de cît cartografiate.

Niciun comentariu: