„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 8 noiembrie 2012

Toamna se numără bobocii (II)


Chiar în prima zi a lui 2012, Maria Tirenescu a fondat blogul Concursuri internaţionale pe care îl administrează împreună cu mine. Motivaţia este expusă mai jos de către Maria:

Blogul ROMANIANKUKAI a fost conceput cu scopul de a aduna informaţii despre haiku, senryu, tanka şi haibun. Activitatea desfăşurată în aceşti ani a fost destul de bogată. Cu timpul, s-au adunat informaţii, activitatea grupului iniţial s-a diversificat şi numeroasele informaţii au imbogăţit blogul. Treptat, din acest blog mamă, s-au desprins şi alte bloguri, pe domenii: bloguri cu creaţii pe anotimpuri, prezenţe ale poeţilor români la concursuri internaţionale, un blog de tanrenga, unul de oglindiri ale rezultatelor… şi am putem continua.

Acum, avem ocazia să organizăm separat informaţiile legate de concursurile internaţionale de haiku, tanka, haibun. Poate, în scurt timp, vom iniţia un blog pentru informaţiile legate de revistele străine în care pot publica poeţii români. Desigur, creaţii de sorginte niponă. Aşteptăm însă concluziile în urma activităţii pe acest blog.

Rezultatele, aproape de sfîrşitul primului an, sînt mai mult decît încurajatoare. Traficul ultimei luni arată aşa:


ceea ce indică faptul că drumul este deja bătătorit şi sînt accesate zilnic între 20 şi 90 de pagini. 

În total site-ul are în aceste 10 luni un număr de 6080  de accesări, cam 600 pe lună. Un grafic al accesărilor lunare arată o creştere spectaculoară a vizitelor în lunile de toamnă. 
         Există deocamdată 85 de postări prezentînd pe scurt datele principale despre un concurs: ce se poate trimite şi în ce număr, dacă se percepe sau nu  o taxă, care este perioada de trimitere, unde şi cum se trimite (email sau poştă), ce premii se oferă, un link la sursă pentru alte detalii. O postare anume poate fi accesată din lista integrală a postărilor, Arhiva blogului, aflată în banda dreaptă. Cei interesaţi de un anume gen sau limbă găsesc tot în banda laterală o listă de etichete. De asemenea, poate fi găsit un concurs după numele lui (original) scriindu-l în caseta căutare din  partea stîngă sus a barei de deasupra blogului şi făcînd click pe lupă.

        Mai important pentru căutare este un calendar care să te ghideze în ce priveşte datale limită pentru trimiterea poemelor la diferite concursuri. Pentru asta am întocmit un calendar lunar cu lista concursurilor a căror data limită este în luna respectivă, explicînd şi cum poate fi folosit el:

Concursurile care se repetă anual, precum şi cele desfăşurate doar într-un an sînt listate în pagini lunare într-un tabel care arată aşa:

 
Data limită
Numele concursului
Linkuri pentru detalii
Se pot trimite
15 martie
Sharpening
the Green Pencil Haiku Contest*
2 Hk





 


Fiecare pagină a lunii cuprinde concursurile ordoante după termenul limită de trimitere. Perioada de trimitere poate fi însă mai lungă sau mai scurtă şi o puteţi afla doar apelînd la linkurile cu informaţii detaliate din coloana 3, care trimit la postarea de pe acest site sau  la sursa în limba originară.

Numele concursului este cel oficial, nefiind tradus în română. * asteriscul înseamnă că respectivul concurs a fost verificat pentru anul în curs şi datele rămîn valabile sau au fost aduse la zi.

În coloana 3 găsiţi linkuri cu trimitere la postarea de pe site în limba română referitoare la concurs şi la sursă în limba engleză sau a celor care organizează concursul.

Cîteva date codificate găsiţi în coloana 4:

  • un număr în faţă - 3 Hk - pînă la 3 haiku-uri  
  • - concursul este cu taxă
  • se pot trimite: haiku (Hk), tanka (Tk), haibun (Hb), haiga (Hg), cărţi (Bk)

Concursurile kukai, care se desfăşoară în fiecare lună le găsiţi într-o pagină specială, unde este indicată o dată limită pentru trimiterea poemelor şi o alta pentru votarea lor.

          Rămîne ca în fiecare an să ţinem la zi aceste liste, modificînd dacă e cazul perioada de trimitere sau alte date pe care le comunică organizatorii.

        În banda laterală există şi o listă de linkuri cu alte calendare în engleză, deocamdată cel al Societăţii de poezie din Noua Zeelandă şi al Fundaţiei american de haiku. Poate vom mai introduce şi altele.

        Am primit ajutor sub forma prezentării a cîteva dintre concursuri de la Eduard Ţară. Aşteptăm pe oricine poate face o prezentare a unui concurs cu material pentru o nouă postare. De asemenea, la fel cum am procedat pe alte bloguri, pe cei care se pricep să posteze pe un blog şi doresc să fie autori pe site. E suficient să vă formulaţi cererea către unul din cei doi autori administratori aflaţi şi ei în banda laterală.


Niciun comentariu: