„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 31 octombrie 2012

Toamna se numără bobocii (I)


Spre sfîrşitul verii, m-am gîndit că ar trebui să procedez la o mică retrospectivă, care să fie însă şi o revizuire a proiectelor anterioare şi o reorientare a lor. Acum, la jumătatea toamnei, cred că e bine să încep cu numărătoarea bobocilor.

În 2009, mă bucuram de apariţia primului volum colectiv al grupului Romanian Haiku, intitulat Primul cocor (primul an de concurs), simultan cu o antologie de buzunar a concursurilor reunite, Antologia Romanian Kukai (RK + RH). Dar, pentru a stimula apariţia volumelor individuale ale celor care începuseră să devină autori de încredere, am organizat primul concurs de debut în volum, finalizat cu apariţia, tot în 2009, a volumului cîştigător, Calendar de ceapă, al Liviei Ciupav. Efervescenţa pe grupul RH a continuat şi astfel, în vara lui 2011, au mai apărut încă două volume din seria cocorilor: Dimineţile cocorilor (al doilea an de concurs) şi Ţipăt de cocor (al treilea an de concurs). La ora actuală, mai există două volume gata de tipar care, în mare parte din vina mea, nu au fost publicate: Stol de cocori (al patrulea an de concurs) şi volumul cîştigător al concursului de debut din 2011, Caruselul anotimpurilor, al lui Cezar Florin Ciobîcă.

Sper ca aceste ultime două volume să-şi găsească lumina tiparului odată cu noul volum din seria cocorilor (al cincilea an de concurs), volum fără nume încă, dar gata de a fi editat imediat după 21 noiembrie, cînd concursul RH împlineşte 5 ani de cînd se desfăşoară săptămînă de săptămînă.

Iată însă că anul 2012 a adus, în mod suprinzător, o recoltă neaşteptată de volume individuale de haiku publicate de către cei care au luat cunoştinţă (în mod serios) de micul poem prin concursurile ROMANIAN KUKAI şi Romanian Haiku. Nu ştiu care dintre ele a apărut primul, dar o să le enumăr în ordinea în care am aflat eu de ele. Toate sînt semnalate în Librăria RO KU, înfiinţată special pentru a informa despre apariţia noilor volume publicate de membrii grupului nostru şi a le înlesni autorilor vînzarea voumelor (care nu intră în circuitul librăriilor).

Volumul lui Ion Răşinaru se numeşte Ecoul clipei şi este publicat la editura Grinta din Cluj. Format A6, 74 de pagini, cu cîteva ilustraţii ieşite la tipar cu un contrast excesiv. Puteţi citi pe Raftul cu cărţi o scurtă prezentare cu titlul Cireşul amar făcută de mine.

Radu Ilie Ignătescu şi-a publicat volumul Strecurînd timpul, trimis iniţial, în toamna trecută la concursul de debut. Publicat la editura Pim din Iaşi, format A5, 42 de pagini, volumul se bucură de ilustraţii deosebite şi de o copertă inspirată realizate de Mihaela Brumar. Şi referitor la acest volum puteţi citi o prezentare mai amplă pe Raftul cu cărţi: Stecurînd timpul.

        La fel a procedat şi Julia Ralia Raclaru cu volumul ei prezent mai întîi la concursul de debut şi intitulat În clipa de umbră. Publicat la editura Pim din Iaşi, într-un format mai elegant, 96 de pagini, cu traducerea poemelor în limba franceză, coperta şi ilustraţiile (cu acelaşi contrast excesiv) aparţinînd Lilianei Nastas Brătescu. O recenzie a volumului o găsiţi tot pe Raftul cu cărţi: Poeme scrise cu igliţa.

        Pentru volumul său, Picuri de rouă, Genovel-Florentin Frăţilă m-a rugat să-i fac un cuvînt înainte, explicînd ce este haiku-ul pentru cititorul profan, fără să văd conţinutul. Noroc că ştiam cîteva din poemle lui cîştigătoare la concursuri şi m-am descurcat. Volumul a apărut la editura Rafet din Râmnicu Sărat, are 108 pagini, în format A5, cu coperta de Kuniharu Shimizu şi traducerea în engleză făcută de fiul său Sergiu Marius Frăţilă. Adăugînd la prefaţă o analiză a volumului întreg, am recenzat volumul aici: Picuri de rouă.

        Doina Maria Leonte m-a rugat din capul locului să-i scriu prefaţa, trimiţîndu-mi volumul aproape gata de tipar şi oferindu-mi ceva mai mult timp pentru redactare. Puteţi citi prefaţa, mai detaliată, cu titlul Tehnică şi dezinvoltură pe acelaş Raft cu cărţi. Între timp, volumul, intitulat Karumi, a apărut la editura Napoca Star din Cluj, are 108 pagini în format A5 şi coperta realizată tot în familie de fiul autoarei, Alexandru Samuel, şi nora sa, Otilia.

        Merită cîteva cuvinte şi existenţa celor două site-uri amintite mai sus, care au înlesnit promovarea volumelor menţionate.

Raftul cu cărţi, inaugurat în ianuarie 2009, a fost destinat evenimentelor editoriale: apariţii de volume, semnalări, lansări de carte, recenzii. Are, pe măsura penuriei apariţiilor editoriale, doar 64 de postări în total şi numai 12 în 2012. Totuşi traficul este onorabil: 7493 de vizionări, cu o medie de peste 250 pe lună şi vîrfuri de pînă la 500.

Librăria RO KU funcţionează doar din mai anul acesta şi a fost înfiinţat la îndemnul lui Dan Doman pentru a face un serviciu online şi celor care vor să-şi procure cărţi, şi celor care vor să le vîndă. Librăria nu vinde, dar prezintă cărţile disponibile şi condiţiile în care pot fi procurate de la autori. Sînt prezente deocamdată 12 titluri într-un format plăcut şi atractiv. În puţinele luni de cînd funcţionează a înregistrat 2106 vizionări cu o medie de cam 500 pe lună şi un vîrf de 825 în prima lună.




Niciun comentariu: