„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 19 septembrie 2012

Comentarii februarie 2012



        Poleiala poate avea rosturi şi efecte diverse. Dacă este naturală, la cele decorativ-vizuale se adaugă şi suprafeţele lunecoase, iar atunci cînd este foarte groasă, îngreuierea obiectelor poleite.

polei şi-n cireş –
pe fiecare mugur
câte un soare

Maria Doina Leonte

        Unul din efecte este strălucirea stratului subţire de gheaţă. Cum se întîmplă adesea primăvara, alternanţa zilelor mai calde cu ploi reci şi îngheţuri poate polei pomii pregătiţi să înflorească. Dar cum soarele se grăbeşte să-şi ia revanşa, poleiul de pe muguri îi oferă o puzderie de oglinzi care-l aplaudă tăcut.

vechea troiță  -
poleiul îngreunând
crucea lui Iisus

Cezar Florin Ciobîcă

        Celălalt efect, de data asta se pare iernatic, este îngroşarea straşnică a stratului de gheaţă aşezat pe obiecte. Pe care autorul ştie să o remarce în neaşteptatul ei efect asupra crucii lui Isus. Poleiul, de obicei subţire şi delicat, devine acum o hiperbolizare a apăsării suferinţei.

polei pe stradă -
luna iar se răsfaţă
întreaga noapte

Tincuţa Horonceanu Bernevic

        De data asta, strălucirea este a străzii care oglindeşte luna. E frig şi pustiu, dar totul este răscumpărat de feeria luminii. Şi de revanşa lunii după nenumăratele zile în care pămîntul a fost doar o suprafaţă neagră şi opacă.

noapte cu polei -
alunecând pe clape
mâinile  prelungi

Virginia Popescu

        Contrastului dintre atmosfera rece de afară şi interiorul cald, i se adaugă, lunecînd de pe polei pe clape, acela dintre tăcerea îngheţată şi muzica plină de pasiune. Lunecarea mîinilor este însă doar aparenţa elegantă a unei tehnici desăvîrşite. Forţa şi abilitatea devenite dezinvoltură şi spontaneitate.

   noapte de iarnă -
peste poleiul stradal
lunecă luna

Constantin Stroe

        Răsfăţul dintr-un poem anterior este receptat acum în altă viziune. Luna nu mai rabdă să se oglindească doar impasibil din înalturi, ci, ispitită de lunecuş, coboară şi execută mişcări de balet pe gheaţa impecabilă a străzii.

polei în noapte –
beţivul îngenuncheat
caută drumul

Gabriela Beldie

        Lunecuşul este însă mai puţin favorabil celor întîrziaţi prin vreo cîrciumă. Drumul spre casă este o adevărată aventură. Sau poate penitenţă pentru viciul încă nesancţionat?

ici-colo polei –
domnişoara acordă
primul ei tango

Julia Ralia

        Iată că circumstanţele reuşesc să dea alt înţeles unor scene asemănătoare. Domnişoara, la braţul tînărului, nu mai îngenunchează, ci fandează adînc şi pasional. Nevoia este şi ea doar o provocare şi cuplul îndrăgostit transfigurează lesne şchiopătarea în dans.

de neregăsit
covata de frământat –
dealul cu polei

Doina Bogdan Wurm

        Şi pentru că tot e iarnă, gospodina se îngrijeşte de frămîntatul cozonacilor. De ce nu găseşte covata? Pentru că ea are şi alte rosturi, ştiute doar de cei mici.

Niciun comentariu: