„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

luni, 14 februarie 2011

Sateliţi staţionari

(clic ca să vedeţi imaginea în mărime originală)

Activitatea online a comunităţii iubitorilor de haiku din România gravitează în jurul blogului ROMANIAN KUKAI. Ea a început prin organizarea concursului lunar, ajuns în al patrulea an de desfăşurare, şi s-a expandat în jurul lui. Blogurile pe care le-am folosit, tot mai multe cu timpul, s-au desprins din el şi evoluează în jurul lui. Unele s-au cam răznit, ca nişte comete, pe traiectorii foarte îndepărtate, altele însă au devenit sateliţi staţionari de comunicaţii.


2010 a fost al doilea an de cînd două dintre bloguri au trecut în administrarea altor persoane decît cea care le-a creat. Raftul cu cărţi a fost preluat de Ildiko Juverdeanu. Evenimentele editoriale, apariţiile de volume, semnalările, lansările de carte şi recenziile, nu sînt prea frecvente în ultima vreme. Dar ne-am străduit să nu le scăpăm pe cele existente în măsura în care am aflat de ele sau ne-au fost trimise înştiinţări. Autorii care le-au postat sînt: Ildiko Juverdeanu – 14 postări, Maria Tirenescu – 2, Mircea Teculescu – 1, Livia Ciupav – 1.


Prezenţe româneşti, sub administrarea Manuelei Dragomirescu, a avut o activitate mult mai bogată, care a reflectat fidel creşterea numărului celor care participă la concursuri internaţionale şi, eventual, cîştigă premii la ele, precum şi a celor care publică în reviste şi pe site-uri din alte ţări. Comunicarea a fost mai bună şi am primit mult mai des informaţii despre astfel de evenimente. De asemenea, au fost mai mulţi autori care au căpătat obişnuinţa de a posta singuri, ca nişte veritabili autori de blog, ceea ce doreau să comunice. Postările, cum era şi firesc, au fost în număr mult mai mare: MariaTirenescu – 29, Manuela Dragomirescu – 13, Cezar-Florian Ciobîcă – 8, Corneliu Traian Atanasiu – 3, Livia Ciupav – 1, Virginia Popescu – 1, Ion Corina – 1.


Grupul Romanian Haiku, autonom de trei ani, şi-a continuat evoluţia la parametri superiori, administrat de aceeaşi echipă inimoasă şi eficientă: Valeria Tamaş, Dan Norea, Livia Ciupav, Petru-Ioan Gârda, Manuela Dragomirescu. În ultimul an, grupul se bucură de cîţiva membri noi valoroşi şi promite să ridice şi mai mult nivelul concursului săptămînal. Există deja două noi volume colective, Dimineţile cocorilor şi Zbor de cocori, în stare de finalizare care vor fi pulbicate în primăvară.


Pe ROMANIAN KUKAI, Maria Tirenescu a postat 14 articole prin care a oferit celor care doreau informaţii cu privirea la concursurile internaţionale de care a luat cunoştinţă. Ioana Dinescu a postat şi ea 12 articole diverse, în special legate de întîlnirile bucureştene.


OGLINDIRI şi CÎŞTIGĂTORII CONCURSULUI LUNAR ROMANIAN KUKAI aşteaptă şi ele doi îndrăzneţi care ar putea face cu destulă uşurinţă ceea ce trebuie pentru a le administra şi a învăţa să posteze premiile şi slide-show-urile respective. Şi care m-ar descărca de încă o activitea rutinieră, dar atît de necesară tuturor.



Niciun comentariu: