„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

vineri, 27 februarie 2009

ROBLOGFEST 2009



ROBLOGFEST 2009


Este vorba de un concurs de bloguri care ne oferă ocazia de cîştiga oarecare vizibillitate pe internet. Din constelaţia noastră sînt nominalizate următoarele:


  • ROMANIAN KUKAI
  • OGLINDIRI
  • Un an de cînd...
  • Un haiku pe zi


Etapa nominalizărilor s-a încheiat (10 - 23 februarie 2009 nominalizari), iar acum, pentru a fi admise în concurs blogurile trebuie triate. Unul din criterii este şi votul publicului care poate fi exprimat în perioada: 25 februarie - 3 martie 2009 prima etapa de votare.


Votul vostru este binevenit pentru a califica blogurile în etapa finală, 4 martie - 11 martie 2009 - a doua etapa de votare, cînd în afara votului va exista şi o apreciere jurizată a calităţii blogurilor.


Votează doar cei care au cont pe roblogfest.ro, deci dacă vreţi să votaţi trebuie să faceţi următorii paşi:

· Accesaţi site-ul şi vă faceţi un cont

· Vă logaţi

· Căutaţi blogul pe care vreţi să-l votaţi scriind numele lui în caseta de căutare

· În pagina lui, CLIC pe detalii

· Şi, în noua pagină, CLIC pe butonul Votează-mă

Puteţi să votaţi deci pentru calificare în ultima etapă pînă pe 3 martie.

joi, 26 februarie 2009

Ce a făcut juriul la prima probă

Juriul, care, aşa cum am spus, este în rodaj, a făcut luna asta prima sa tentativă neoficială. Nu trebuie să credeţi că juriul este o instanţă absolută, el este compus din oameni a căror subiectivitate rămîne destul de marcată. Important este însă că, fiind persoane cu mai multă competenţă şi experienţă, membrii săi sînt sensibili şi la exigenţe care tind spre o anume obiectivitate.


Juriul nu va elimina toate nemulţumirile celor care nu sînt de acord cu ierarhia obţinută prin votul participanţilor. Sau, dacă le va tempera pe primele, va naşte altele. Ierarhia stabilită de el sperăm să fie doar una mai bună decît cele obţinute pînă acum prin votul participanţilor.


Perioada de rodaj a juriului îi va permite să-şi verifice şi să-şi îmbunătăţească exigenţele şi criteriile, precum şi modul de cooperare astfel încît părerile prea subiective să fie eliminate şi să poată ajunge la un anume consens.


Nu trebuie să uitaţi că acest concurs este doar un mod de a vă stimula să rămîneţi o comunitate care se bucură să folosească competiţia pentru beneficele ei efecte ludice. Rezulatele bune sînt deci numai firească bucurie de moment, iar nereuşitele doar o tristeţe pasageră, mai importantă fiind evoluţia fiecăruia către o maturitate a scriiturii sale şi menţinerea sa în formă pentru a reuşi să facă faţă provocărilor altor etape.


Nu voi intra în amănunte cu privire la felul în care a judecat şi şi-a coordonat aprecierile juriul. Pot să spun deocamdată că este vorba despre 4 persoane care nu au participat la acest concurs (deşi două dintre ele au participat la unul sau mai multe concursuri anterior). Trei dintre cele patru au primit poemele listate ca şi voi, fără să cunoască autorii. A patra, veţi ghici cine, a întocmit şi a expediat aceste liste celorlalţi, la fel ca şi vouă. Numele celorlalţi vor fi anunţate abia la concursul din aprilie, cînd jurizarea va deveni oficială.


Alegerea, repet, neoficială încă a juriului a fost:


I poemul 12 Ana Ruse

II poemul 37 Valeria Tamaş

II poemul 14 Gabriel Dorobanţu

II poemul 27 Soriu Nakata

II poemul 38 Felicia Leş

III poemul 19 Ada Ghika

IV poemul 2 Eduard Ţară

IV poemul 20 Victoria Chiţoveanu

V poemul 8 Mircea Teculescu

VI poemul 29 Doina Bogdan

VI poemul 33 Dan Norea


Avantajul unui juriu constă însă şi în faptul că el îşi va asuma şi sarcina de a ghida gustul participanţilor către poemele pe care le-a ales prin scurte motivări ale alegerilor. Sînt însă convins că veţi avea mult de cîştigat şi dacă veţi folosi comentariile la multe alte poeme existente deja pe ROMANIAN KUKAI, în BIBLIOTECA ROMANIAN KUKAI şi pe Un haiku pe zi. Iată şi care sînt comentariile membrilor juriului, numiţi deocamdată, conspirativ, cu literele alfabetului:


A

· 38 – pentru felul în care surprinde vremelnicia, clipa (ryuko)

· 27 – pentru delicateţea imaginii (shibui)

· 2 – pentru simţirea adîncă a poemului (mono no aware)

· 20 – pentru misterul pe care-l comunică poemul (yugen)


B

· 12 - Punctaj maxim pentru puternica trăire a asprimii implacabile a iernii. Luna de gheaţă nu e doar o imagine pe cer, în apă, un peisaj, precum au utilizat-o alţi concurenţi; din punct de vedere sentimental e „de gheaţă” în relaţie cu corbul ajuns la fundul sacului. Dinamica afectivă a haiku-ului ne poartă de la disperare, la indiferenţă.

· 27 – Punctaj maxim pentru graţia şi delicateţea imaginilor impregnate de o discretă tandreţe. Privită cu compasiune deoarece a ajuns la sfârşitul vieţii ei şi strălucirea îi e din ce în ce mai palidă în zorii zilei, luna este reparată şi totodată ascunsă cu pudoare.

· 37 – Hotărât, acesta este haiku-ul meu favorit. Cred că autorul s-a simţit, ca şi mine, iritat de luna de gheaţă care ocupa 33% , un întreg vers ce-i limita creativitatea şi a scris dintr-o pornire distructivă: a vrut să mănânce luna, sau s-o utilizeze în una din licorile sale magice, a transformat-o într-un obiect. Limbajul colocvial impus de Bashō în haikai e fericit reprezentat de „ taie o felie”. Minunea care aduce cu sine surpriza, şocul emoţional e că nici cel ce face această acţiune, nici obiectul acţiunii nu sunt de fel din lumea de fiecare zi. Originalitatea şi, de ce nu, îndrăzneala autorului dau ineditul, misterul haiku-ului. Simplitatea şi puternica diferenţiere de planuri/limbaj caracterizează fiecare vers: kigo-ul, neutru iniţial, călătorul între lumi, acţiunea banală, producând, prin coliziune, zborul înalt al poemului.

Ca omagiu, dedic confratelui întru obiectivarea lunii senryu-ul pe care l-am scris când a fost anunţat kigo-ul, împrumutând, conform tehnicii honkadori-ului, primele două versuri de la Gérard de Nerval:

soarele negru

al melancoliei –

luni de gheaţă-n scotch

· 19 - De ce vrea luna să treacă pragul? Ce sau cine este dincolo de uşă? Mister! Pragul va fi fiind tainic păzit... Străduinţa lunii care merge până la desfigurare (probabil e în scădere, o fază tristă chiar şi pentru o lună de gheaţă) şi faptul că este subiectul, nu cadrul haiku-ului, ne face să ne identificăm cu ea, să ajungem să o compătimim. Autoarea şi-a apropiat kigo-ul până la identificare – o mişcare originală!


C

· 12 – O admirabilă sugestie a penuriei resurselor la sfîrşitul iernii şi parcă o ameninţare la adresa lunii care ar putea să urmeze ultimului măr stafidit. Poate ca o sofisticată îngheţată.

· 14 – Poemul are un pronunţat caracter ludic, înscenînd întîlnirea anotimpurilor ca un joc de-a v-aţi-ascunselea. Deşi, în acest fel, subliniază şi timiditatea ghiocelului şi puterea nefastă a unor noi răbufniri ale iernii.

· 37 – Un poem care ne scoate din rutina vieţii cotidiene şi ne ademeneşte în zona magiei. Luna capătă valenţe misterioase de care putea uza doar priceperea solomonarului.

· 2 – Poemul surprinde jindul celui aflat dincolo de geam după prospeţimea vieţii de afară. Felul în care “topeşte luna de gheţă” cu răsuflarea mi-aduce aminte de cîteva versuri ale lui Blaga:

Dacă eu nu, atuncea cel puţin
această apă să te frîngă,
această undă să te sfarme,
să te stîngă, să te stîngă.

· 19 – Nu e precizat momentul zilei, dar luna găsită ”aproape-ncovoiată” în “pragul uşii” este semn că pînă şi ea e copleştită de vitregia iernii şi ar dori să intre o clipă în casa unde arde focul. “Luna de gheaţă” nu mai este una rece şi impasibilă, ci doar o biaţă fiinţă îngheţată şi-ncovoiată de griji care caută şi ea adăpost.


D

· 29 - o imagine puternica, de neuitat

· 38 - stiu eu? autorul/autoarea a stiut sa dramatizeze si sa-i dea o forma originala unui lucru foarte cunoscut

· 14 - luna de gheata nu inseamna neaparat miezul iernii; poemul surprinde cu gratie trecerea dintre anotimpuri

· 33 - multa sugestie in acest poem; am remarcat ca autorul sau autoarea face de doua ori aluzie la gheata, dar in forma aceasta nu e suparator; si, pe linga mister, avem aici si nitica aliteratie in u - uri uni / um juru / unii

· 12 - jocul sferelor - corbul opteaza deocamdata pentru mar - urmeaza luna!

· 8 - poem curatel, dar cam descriptiv




miercuri, 25 februarie 2009

Concurs de tanka


În traducerea Gabrielei Marcian, un nou anunţ pentru un concurs de tanka.

*


Al şaselea Festival Internaţional de Tanka în competiţia Tokio 2009 ( ITF Tokyo Competition)



Invitaţie la înscriere


Deschis pentru oricine

Onorariu de înregistrare : Nici unul

Perioada de înscriere: 1 Aprilie – 30 Iunie 2009

Adresa pentru înscriere: ITF Tokyo Competition

C/o Nihon Kajin Club

Shuei Bldg. 2F, 1 –12 –5, Higashi – gotAnda, Shinagawa – ku, Tokyo, 141 – 0022, Japan


Reguli:

  1. Tanka trebuie să fie în prealabil nepublicată şi sub nici un studiu în altă parte.
  2. Expediaţi două copii pentru fiecare tanka, cu numele şi adresa dvs. pe una din copii.
  3. Orice temă este acceptabilă.
  4. Tanka câştigătoare şi înregistrările apreciate vor fi publicate în broşura Festivalului.

Premii: Premiul Japan Times, Premiul Cotidianului ‘Tanka’, Premiul ‘Amelia Fielden’, Premiul Hiromi Itoh, Premiul Yasuhiro Kawamura, Premiul Aya Yuhki etc.



Al şaselea Festival Internaţional de Tanka din Tokio 2009 ITF Tokyo 2009 va fi ţinut de Societatea Poeţilor de Tanka din Japonia şi membrii cotidianului Tanka după cum urmează:


- 10 Octombrie înregistrarea la hotelul Akasaka Yoko

- 11 Octombrie Al şaselea Festival International de Tanka din Tokio 2009 (10 a.m. până

la 19 a.m.) la Meiji Shrine Sansyu den (JR Harajuku, Metrou Meiji Jingu mae)

- 12 Octombrie excursie la Nikko


Aya Yuhki: ayayu-ki@sc4.so-net.ne.jp

https://login.yahoo.com/config/login_verify2?.intl=us&.src=ym&.done=http%3a%2f%2fus.mc579.mail.yahoo.com%2fmc%2fcompose%3fto%3dayayu-ki%40sc4.so-net.ne.jp



luni, 23 februarie 2009

Festivalul Internaţional de Haiku


SOCIETATEA DE HAIKU DIN CONSTANŢA ŞI AMBASADA JAPONIEI DIN BUCUREŞTI ÎN PARTENERIAT CU INSPECTORATUL ŞCOLAR CONSTANŢA, DIRECŢIA DE CULTURĂ A CJC, DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ, CULTE ŞI PATRIMONIU NAŢIONAL USR FILIALA DOBROGEA, UNIVERSITĂŢILE: „OVIDIUS”, „ANDREI ŞAGUNA”, ”SPIRU HARET”-CENTRUL TERITORIAL CONSTANŢA, „TOMIS”, GRĂDINIŢE, ŞCOLI, LICEE, GRUPURI ŞCOLARE, CCD, CENTRE DE CULTURĂ, BIBLIOTECI, MUZEE, (DIN MUNICIPIU, DIN JUDEŢ ŞI DIN ŢARĂ)


Vă invită să participaţi la Festivalul Internaţional de Haiku, ce se va desfăşura la Constanţa, în zilele de 22-29 mai 2009, în cadrul proiectului educaţional cu impact cultural-artistic - INTERCULTURALITATE ROMÂNO-JAPONEZĂ, cu tema: HAIKU-UL ÎN CONTEXTUL LIRICII UNIVERSALE, eveniment desfăşurat sub egida „Anului aniversar: 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice ROMÂNIA-JAPONIA” (Sept. 1959-2009) şi PRIETENIE: JAPONIA – ŢĂRI DANUBIENE – AUSTRIA, BULGARIA, ROMÂNIA, UNGARIA (1 ianuarie -31 decembrie 2009).


Calendarul activităţilor va cuprinde, în primele 4 zile: seminarii, comunicări (10-12 slide-uri), dezbateri, expoziţii de carte, de haiga, de origami şi ikebana, vizionări Power Point (texte lirice), audiţii: muzică japoneză-românească, clasică şi folclorică; teatru japonez; ateliere de creaţie, lansări de carte, excursii ginko, concurs de haiku şi de haiga, cu termen de primire a textelor şi a titlurilor comunicărilor, precum şi a cărţilor pentru prezentare/ lansare, 31 martie 2009.


Opţional 4 zile excursii şi vizite: în Delta Dunării, la mânăstiri şi la muzee din Dobrogea. Detalii referitoare la cazare şi masă după 15 martie 2009.


Vom fi foarte onoraţi să vă avem ca participanţi.


Pentru informaţii, utilizaţi tel 0341/408421; 0723/230273; 0241/695143; 0341/806982; laura.vaceanu@yahoo.com; mnt_flora_alexandra@yahoo.com


Staff-ul Societăţii de Haiku, Constanţa



duminică, 22 februarie 2009

REZULTATELE CONCURSULUI ROMANIAN KUKAI FEBRUARIE 2009


REZULTATELE

ROMANIAN KUKAI FEBRUARIE 2009



Dragi prieteni ai haiku-ului,


Iată rezultatele concursului din luna FEBRUARIE 2009

pentru care tema propusă a fost LUNA DE GHEAŢĂ.


Poemele sînt listate în ordinea punctajului acumulat din voturile pe care le-aţi trimis.

Fiecare poem este însoţit de numele autorului şi formula de votare în paranteze.

Exemplu de voturi obţinute: (0,2,7 = 11)

Asta înseamnă: niciun vot de 3 puncte, 2 voturi de 2 puncte, 7 voturi de 1 punct = pentru un total de 11 puncte.



FELICITĂRI CÎŞTIGĂTORILOR:


Eduard Ţară

Henriette Berge


Şi tuturor participanţilor!


*






Locul I – 16puncte


Un geam de spital -

topind luna de gheaţă

cu răsuflarea


Eduard Ţară (056= 16)


La miezul nopţii

doar un paznic la stână-

luna de gheaţă


Henriette Berge (048= 16)


Locul II – 12 puncte


De mână, în parc-

singurul nostru martor

luna de gheaţă.


Mihaela Băbuşanu Amalanci (028 = 12)

Luna de gheaţă –

ascuns după un stejar,

primul ghiocel.


Gabriel Iordan-Dorobanţu (028 = 12)



Locul III – 10 puncte


amurg de gerar-

patine incercuiesc

luna de gheata


Monica Trif (018 = 10)

Noapte de iarnă –

printre stelele-n flăcări

luna de gheaţă


Petruţ Pârvescu (026 = 10)



Locul IV – 9 puncte


Luna de ghiaţã –

tot mai aproape de sat

haita de lupi


Mircea Teculescu (017 = 9)

în pragul uşii

aproape-ncovoiată-

luna de gheaţă


Ada Ghika (033 = 9)


Luna de gheata -
batranul solomonar
taie o felie


Valeria Tamaş (033 = 9)



Locul V – 8 puncte

zori de zi pe lac -

un fir de ceaţă coase

luna de gheaţă


Soriu Nakata (017 = 8)


noapte senină -
lună de gheaţă pe lac
pe cer - Lebăda


Nadja (024 = 8)



Locul VI – 7 puncte


Patinând pe ger-

faţa lunii de gheaţă

cu noi riduri


Florin Grigoriu (023 = 7)


pe malul bălţii

lebăda, mut peregrin-

lună de gheaţă


Ion Corina (112 = 7)


Corbul mananca
ultimul mar stafidit -
luna de gheata


Ana Ruse (031 = 7)

Luna de gheaţă

deasupra muntelui Fuji

dangăt de clopot


Maria Tirenescu (015 = 7)



Locul VII – 6 puncte


Ninge liniştit

Luna de gheaţă arde

Oglinda apei.


Simina - Silvia Şcladan (014 = 6)


Pădurea ninsă

Alba lună de gheaţă

Tainic felinar


tincuţa horonceanu bernevic (022 = 6)

Aburii de ceai

au mireasma teiului...

luna de gheata


Magdalena Dale (014 = 6)

Luna de gheata -

sfasietor, in noapte

rutul pisicii


Felicia Leş (014 = 6)



Locul VIII – 5 puncte


luna de gheață
compromisă-
peste tot ghiocei


Maria Adam (013 = 5)


Luna de gheaţă –

prin licărul zăpezii

ascult Sonata.


Mara Paraschiv (005 = 5)


Doar o rază,

pe trupul cald al prăzii-

luna de gheaţă.


Doina Bogdan Wurm (005 = 5)


maluri unite -

umbre se-nvârt în jurul

lunii de gheaţă


Dan Norea (014 = 5)



Locul IX –4 puncte


Luna de gheata

spuzind bolta cereasca-

Dorm caii in tarc.

Victoria Chiţoveanu (012 = 4)



Locul X – 3 puncte


Textele: 3, 13, 31, 32



Locul XI – 2 puncte


Textele: 17, 25



Locul XII – 1 puncte


Textele: 5, 23, 26, 28, 30


Niciun punct



Textele: 9, 21, 35, 36



(de la locul X în jos, pentru confidenţialitate, nu mai dăm şi textele, cine doreşte să le vadă le poate găsi însă în lista textelor publicată odată cu invitaţia de participare)