„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 28 mai 2009

Precizări şi lămuriri


Schimbările efectuate în ultima vreme au produs unele nedumeriri, dezamăgiri şi neînţelegeri. Simt nevoia să fac unele precizări şi lămuriri necesare.


Reamintesc că am trecut la jurizarea concursului pentru a îmbunătăţi modul de apreciere deficitar al votanţilor. Trecerea la noua modalitate de stabililre a rezultatelor am făcut-o în urma unor sondaje care i-au consultat pe toţi participanţii dornici să-şi exprime opinia. Avantajul jurizării este dublu: o apreciere mai competentă şi existenţa unor comentarii ale poemelor care să ghideze gustul concurenţilor.


Jurizarea nu este o chestiune atît de simplă şi de transparentă cum a fost pînă acum votarea. Din păcate, un juriu care să şi funcţioneze nu se poate face întrunind mecanic personalităţile marcante şi reputate ale haiku-ului. Motivele sînt multe şi, din discreţie, nu le pot face publice pe toate.


Un juriu nu cere doar competenţă şi imparţialitate membrilor săi. El trebuie să întrunească persoane care să fie disponibile pentru o activitate de durată, cu termene ferme şi care să aibă capacitatea de a schimba opinii şi a negocia fără a crea tensiuni între ele. Trebuie, de asemenea, să fie compus din persoane cu acces la internet şi deprinderi bune de utilizator pentru a comunica prompt între ele.


Unele lucruri despre modul de lucru pot fi comunicate, altele nu. Facem întîi o preselecţie, alegem poemele care considerăm că merită să fie luate în consideraţie. Doar acestora le acordăm note. Fiecare poate acorda maximum 30 de puncte, notînd cu note pînă la 7. Dacă un membru consideră că nu există destule poeme bune, nu e obligat să folosească toate punctele.


Totalizăm punctele şi facem un clasament provizoriu. Discutăm apoi părerile cu care fiecare îşi argumentează notele bune sau slabe pe care le-a dat şi încercăm să ne punem de acord opiniile. Unii mai scad, alţii mai adaugă puncte în aşa fel încît să putem ajunge la un consens şi la o ierarhizare valabilă pentru toţi.


Am hotărît să nu facem publice notele fiecărui membru şi să publicăm doar totalul notelor obţinute de cei clasaţi în primele 6 locuri.


Păstrînd votarea şi extinzînd-o şi la cei care n-au trimis poeme, dorim să stimulăm în continuare capacitatea de apreciere a celor care vor să se compare în final cu aprecierea juriului. Concursul GHICI CARE SÎNT CELE MAI BUNE POEME vrea să dea votului şi un aer de competiţie. Locului I în acest concurs i-am acordat deja o diplomă ROMANIAN KUKAI ca şi autorilor de poeme clasaţi pe primele trei locuri.


Unele lucruri care ţin de bucătăria tabelului voturilor trebuie explicate pentru cei care nu se descurcă cu un tabel xls. Fişierul poate folosi trei foi (sheets), pentru selectarea cărora există trei butoane în partea de jos stînga a paginii.


Prima foaie este cea pe care am folosit-o şi pînă acum. Rîndurile (orizontale), notate cu numere, reprezintă poemele din lista lunii respective şi cuprind notele primite, numărul de voturi de 3, 2, 1 puncte şi totalul punctelor acumulate. Coloanele (verticale), notate cu literele alfabetului de la A la Z şi apoi în continuare cu cîte 2 litere BA la BZ etc., reprezintă votanţii şi voturile lor. Ei sînt autorii poemelor care primesc, în ordinea poemelor trimise, un cod de litere şi sînt afişaţi în dreapta paginii.


Noutatea este că, după coloanele atribuite autorilor, mai sînt folosite şi alte coloane pentru votanţii care nu au trimis poeme. Lista şi codurile lor se găsesc sub lista autorilor. În tabelul lunii mai puteţi vedea lista votanţilor astfel:

· cu galben, votanţi care au trimis poeme

· cu alb, autori care n-au votat

· cu cărămiziu, votanţi care n-au trimis poeme


Tabelul are şi o legendă care clarifică lucrurile.


Foaia a doua este una în care am făcut calculul pentru concursul GHICI CINE... Pe primele 11 rînduri am copiat de pe prima foaie rîndurile corespunzătoare poemelor clasate pe primele 6 locuri de către juriu. În dreapta se poate vedea numele autorilor acestora şi codul lor de litere. Rîndurile cu galben aparţin poemelor clasate pe locurile I-III, cele cu cărămiziu, celor clasate pe locurile IV-VI. Numărul acestor rînduri nu mai are nicio legătură cu cel de pe foaia unu şi de fapt nu are nicio semnificaţie.


Urmează apoi o listă a votanţilor care au votat aceste 11 poeme. Numerele rîndurilor pe care se află n-au nicio semnificaţie, ei sînt identificaţi prin codul de litere din faţa lor.


La fiecare votant sînt numărate voturile date primelor trei clasaţi şi cele date celor clasaţi între locul patru şi şase. Acestea sînt înmulţite cu 3 şi respectiv 2 şi adunate pentru a întocmai clasamentul.


NU CONFUNDAŢI FOAIA 1 CU FOAIA 2.


Aştept şi alte întrebări şi nelămuriri ca să limpezim lucrurile.


Profit de ocazie ca să vă comunic că s-a oferit cineva care e de acord să preia întocmirea tabelului voturilor şi să realizeze clasamentele lunare din care va rezulta un cîştigător (doar) anual al publicului. Cînd voi fi sigur de ofertă voi face anunţul şi vom stabili şi cum se va întocmia acest clasament.



Niciun comentariu: