„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 19 februarie 2009

Haiku vs impresionism

Dan Norea mi-a trimis în urmă cu vreo săptămînă cîteva rînduri despre impresionism şi haiku. În mod succint pictura impresionistă este caracterizată de “concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilităţii fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil şi conceptual al lucrurilor, preferând pictura în aer liber şi folosind o cromatică pură şi tuşeuri fine de penel pentru a simula lumina reală”(wikipedia).


Cred că, în ciuda faptului că în ambele cazuri este valorizată "impresia într-un anume moment" ca punct de plecare, punctul de sosire e diferit. Impresionismul tinde să refuze şi să renunţe la obiecte şi la esenţe pentru a le topi în aer, lumină, atmosferă, lumea rezumîndu-se astfel doar la o variaţie şi o vibraţie de suprafaţă, fără suport şi adîncime. Haiku-ul, în schimb, evocă imagini/impresii tocmai pentru că prin intermediul lor firea contemplativă are acces simbolic la o lume profundă şi esenţială care este temeiul acelor impresii.


*

Haiku vs impresionism

Dan Norea


Probabil nu sunt singurul care face o paralelă între haiku şi pictura impresionistă.

Spre deosebire de pictura clasică, de până în a doua jumătate a sec XIX, mai degrabă fotografică, pictura impresionistă nu îşi propune să prezinte un obiect (prin asta subînţeleg inclusiv un peisaj, o persoană, o scenă) ci impresia pe care obiectul o face artistului într-un anume moment al anului sau chiar al zilei. În mod demonstrativ, impresioniştii au pictat acelaşi peisaj în anotimpuri diferite. Monet, cel de la pictura căruia vine numele curentului, a pictat 20 tablouri cu catedrala din Rouen din diverse unghiuri şi în perioade diferite ale zilei.


Ei bine, sintagma "impresia într-un anume moment" nu vă aminteşte de haiku ?


Pentru a demonstra paralela, încerc să prezint şi eu acelaşi peisaj în momente diferite ale anului. Nu cred că e o idee nouă şi nu cred că e teribil de reuşită. Dar sper să îşi atingă scopul - să demonstreze, şi prin haiku, faptul că acelaşi obiect poate lăsa impresii diferite în momente diferite.


Luna în lac


noapte de april -

în balta încreţită

tremură luna


noapte de august -

piatră în lac, din lună

ies cercuri-cercuri


noapte de brumar -

picături grele sapă

cratere-n lună


noapte de gerar -

patine lasă cercuri

în jurul lunii




Un comentariu:

Anonim spunea...

Astazi 28 octombrie este ziua de naştere a lui Dan Norea. Îi urez pe aceasta cale noi succese in activitatea sa literara. Imi pare rau ca nu mai am adresa lui de mail. Cu toata prietenia,
ion untaru