„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 12 februarie 2009

Alt mod de stabilire a rezultatelor


Pe 1 aprilie, concursul ROMANIAN KUKAI va împlini doi ani. Desfăşurarea unui asemenea concurs cere efort şi promptitudine pentru pentru primirea şi confirmarea poemelor şi a voturilor, pentru întocmirea listelor cu poeme şi participanţi, pentru întabelarea voturilor şi întocmirea clasamentului. Invitaţiile de participare, la vot şi reamintirea lor, prezentarea şi transmiterea rezultatelor prin email şi pe site sînt şi ele lucruri care cer timp şi atenţie. Făcîndu-le de unul singur şi fără să am măcar pe cineva care să poată fi disponibil pentru o verificare, am mai dat şi rateuri: am inversat numerotarea unor poeme, am greşit notarea unor voturi, am scăpat înregistrarea unor voturi sau poeme. Unele le-am reparat pentru că mi-au fost semnalate la vreme de către cei care, neprimind obişnuitele confirmări, s-au gîndit că s-a întîmplat o eroare, altele, destul de puţine pentru cantitatea mare de material prelucrat, duse au fost. Mă bucur totuşi că ele n-au alterat niciodată clasamentul în partea lui superioară.


Sigur că, în timp, am dobîndit o rutină care mă ajută să fac totul mult mai rapid şi să-mi creez şi o serie de autoverificări pentru a recupera majoritatea erorilor. Sînt însă lucruri care nu ţin doar de mine. Rezultatele sînt stabilite prin votul participanţilor, iar felul cum se votează ţine de gustul, discernămîntul şi bunăvoinţa lor.


În ce priveşte bunăvoinţa, ea se manifestă diferit. Unii ţin într-adevăr să voteze poemele pe care le cred, le simt, le apreciază ca valoroase. Făcînd acest lucru în mod constant, ei au prilejul să compare voturile lor cu clasamentul final şi cu voturile participanţilor care sînt cunoscuţi ca autori valoroşi. Astfel, discernămîntul lor este amendat şi ghidat treptat spre un mod mai corect de apreciere. Tabelul voturilor îi poate ajuta să vadă limpede acest lucru.


Alţii, şi ei binevoitori, îşi îndreaptă generozitatea către a da voturile celor cunoscuţi. Lista secretă a poemelor nu-i împiedică să-şi comunice între ei poemele şi să se voteze reciproc în doi sau în mici grupuri afine (de obicei asta ţine de patriotismul local). Tabelul voturilor este edificator şi pentru aceste voturi ale unei solidarităţi copilăreşti. Este adevărat că, şi pentru că celor împătimiţi le-am atras atenţia, şi pentru că au sesizat că pot fi demascaţi de tabelul voturilor pe care îl primesc toţi participanţii, această încercare de fraudă are efecte minore. După o etapă sau două, cel care oferea prietenos 3 puncte cunoscuţilor a trebuit să se rezume la doar 1 punct care a devenit astfel insignifiant. Oricum, cei cu rezultate bune se feresc să se compromită în acest fel. Există însă şi unii care n-au lecuire. Nu vreau să-i numesc.


Cînd bunăvoinţa nu este una deturnată spre măsluirea rezultatelor, se pot obţine totuşi rezultate care să fie departe de o ierarhie valabilă. Majoritatea votanţilor, nu din rea voinţă, ci, mai curînd dintr-un discernămînt încă precar şi în formare, ajunge la aprecieri care nu sînt cele mai bune. Ar fi fost bine să existe după fiecare concurs şi o comentare atît a rezultatelor, cît şi a poemelor valoroase, indiferent dacă s-au clasat sau nu în primle locuri. Neavînd suficiente forţe pentru a susţine constant o astfel de încercare de a repune valorile într-o ierarhie autentică, concursul îşi poate pierde din efectele lui formative.


De aceea, cred că este momentul să trecem la o altă modalitate de a stabili rezultatele. Şi alternativa este aceea de lăsa stabilirea clasamentului în seama unui juriu competent. Sînt în tratative cu cei care ar putea forma acest juriu şi ne gîndim şi la un mod eficace şi prompt de a alege poemele cele mai bune şi stabili clasamentul. Totodată însă, cred că nu e rău ca să existe în continuare şi posibilitatea participanţilor de a vota pentru a şti cum stau cu capacitatea de a aprecia la rîndul lor poemele bune.


Deocamdată, voi iniţia un sondaj, atît pe RK, cît şi RH, la care cei care vor dori vor trebui să aleagă un răspuns din trei la întrebarea:


Doriţi ca rezultatele concursului să fie stabilite de:

· votul participanţilor

· un juriu

· un juriu, dar să existe şi votul participanţilor


Puteţi răspunde atît folosind sondajele, cît şi prin comentarii la această postare. Sondajul de pe acest site se află imediat sub titlu. Trebuie să bifaţi răspunsul şi să faci clic pe vote. Apoi puteţi vizualiza votul de pînă atunci.



Un comentariu:

oana spunea...

As opta pentru un juriu.