„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

marți, 1 aprilie 2008

Azi tăiem moţul!

Astăzi se împlineşte un an de la trimiterea primei invitaţii la kukai. Pentru a sărbători încheierea fructuoasă a acestui prim an de concurs, am realizat pentru voi

PRIMA ANTOLOGIE ROMANIAN KUKAI,

cuprinzînd pe cei care s-au clasat pe primele locuri de-a lungul întregului an. Fiecare dintre cei care au răspuns rugăminţii noastre de a ne trimite 10 poeme haiku şi o mică notiţă biografică, figurează acolo cu propria sa pagină.

Poemele cîştigătoare, aşa cum sînt prezente pe OGLINDIRI, le puteţi vedea şi sub forma, mai atrăgătoare, a unor slide-show-uri care grupează cîte patru luni:

aprilie-iulie 2007

august-noiembrie 2007

decembrie 2007-martie 2008

În aceeaşi intenţie, am realizat şi un alt site aniversar, unde sînt prezente slide-showuri cu poemele clasate pe primele trei locuri din fiecare lună:

un an de cînd se desfăşoară lună de lună ROMANIAN KUKAI

*


La 1 aprilie anul trecut, cînd ne-am hazardat să începem acest concurs, nu dispuneam de nici o posibilitate de a evalua încotro se vor îndrepta lucrurile. Îndrăzneam, pur şi simplu, ceva fără să fim siguri că vom avea neapărat succes. În prima lună, ca să nu ne trezim doar cu o duzină de haiku-uri, am permis, în mod excepţional fiecărui participant să trimită cîte două poeme. Faptul că am găsit totuşi de la început 20 de concurenţi s-a datorat cu siguranţă numai activităţii noastre anterioare pe două site-uri literare şi promoţiei pe care am făcut-o acolo atît haiku-ului, cît şi viitorului concurs.

Iată că, la încheierea unui an, concursul se dovedeşte deosebit de stabil. După 12 luni, avem un total 78 de participanţi (măcar la o etapă), cu o medie de 31 pe lună. Şi cu un nucleu de 19 fideli care au participat la cele mai multe concursuri:

  • 12 participări – Dan Florică, Enăchescu Adina, Iordache Anişoara, Tamaş Valeria, Tirenescu Maria, Bogdan Wurm Doina
  • 11 participări – Chiţoveanu Victoria, Dănilă Loredana-Florentina, Marcian Gabriela, Moldovan Vasile, Tănase Mariana
  • 10 participări – Jules Cohn Botea
  • 9 participări – Magdalena Dale, Pop Anghel, Untaru Ion
  • 8 participări – Henriette Berge, David Elia, Flueraşu Petre, Roşu Dumitru.

Graficul de deasupra arată, în coloanele violete mai înalte, numărul de participanţi din fiecare lună, iar în cele mai mărunte numărul noilor veniţi din aceeaşi lună. Coloanele verzi arată numărul total la care s-a ajuns după luna respectivă. Cifrele le puteţi vedea şi în tabelul de mai jos.

Succesul concursului ne-a încurajat să trecem şi la alte acţiuni de care am amintit în retrospectivele de la sfîrşitul anului 2007, pe care le puteţi citi făcînd clic pe fiecare dintre linkurile de mai jos:

Concursul

Publicaţia

Comunitatea

Mulţumiri

În urma tuturor acestor activităţi, numărul celor care vizitează site-ul a crescut spectaculos. Înregistrările de pe Goodcounter pe ultimele 5 luni o arată evident:


Înscrierea nu a fost făcută la începutul lunii noiembrie, iar luna februarie este una scurtă. Este însă evident că cifrele sînt într-o creştere constantă. Vizitator unic este cel care intră pe site o dată sau de mai multe ori într-o zi. Numărul aproape dublu de vizite faţă de vizitatorii unici arată că site-ul este cu adevărat frecventat de vizitatori care repetă vizitele şi în aceeaşi zi. 3080 de vizite în martie înseamnă 100 pe zi şi 1795 de vizitatoari unici reprezintă 60 pe zi, ceea ce este cu adevărat o performanţă pentru comunitatea noastră nu prea numeroasă.

Niciun comentariu: