„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

duminică, 10 februarie 2008

Haiku şi senryu - care-i diferenţa (lecţii de haiku 15)


Continuăm seria lecţiilor de haiku ale lui Edward Weiss publicate pe


Este bine să cunoaştem şi părerile şi practica haiku-ului în ţările de limbă engleză.

Edward Weiss este poet, autor şi publicist la Wisteria Press. Cele două volume ale sale "Bird Haiku" and "Seashore Haiku" sînt publicate şi disponibile şi el lucrează deja la un al treilea volum. Vizitaţi http://wisteriapress.com pentru a afla mai multe.

*


Mulţi dintre cei ce scriu haiku gîndesc că ei creează haiku în timp ce, de fapt, scriu senryu. Vă întrebaţi ce este senryu? Este exact ca un haiku cu deosebirea că subiectul lui are de a face cu orice altceva în afară de natură. Cel mai mult are de a face cu domeniul condiţiei umane. Iată un exemplu de senryu:

Dimineaţă de primăvară –
o şuviţă din părul ei
în sărut

La prima vedere, acesta pare a fi un haiku. Arată ca un haiku şi are de a face cu natura (dimineaţă de primăvară), dar tema principală a acestui senryu se referă la sărutul a două persoane. Nu are nimic de a face cu lucrurile care se înîmplă doar în natură. Iată un alt exemplu:

Vînt rece de aprilie –
mirosul
vechii cămăşi a bunicului

Avem aici un senryu descriind faptul că cineva miroase o cămaşă. Iarăşi ceva din domeniul uman. E foarte lesne să distingi un haiku de un senryu – trebuie doar să te întrebi, “Subiectul se referă la natură sau este din domeniul uman?” Odată ce ţi-ai pus această întrebare, vei fi capabil să vezi diferenţa. Iată încă un exemplu de haiku:

O meduză pluteşte
la suprafaţa mării…
lumina iernii

Observaţi că subiectul este aici o meduză. Nimic uman în ceea ce vedem şi nimic n-are de a face cu oamenii. Este aşa cum trebuie să fie un haiku. Din păcate, mulţi cred că scriu haiku, cînd, de fapt, scriu senryu. O altă marcă a poemului senryu este faptul că, destul de des, el este satiric sau saracastic. Senryu-ul este o formă excelentă pentru asta şi are multe de oferit şi poetului, şi cititorului. Oricare formă aţi prefera-o, e bine să ştiţi care e diferenţa dintre ele.

2 comentarii:

Suntem alaturi spunea...

Va multumesc frumos pentru explicatie... de cateva saptamani bajbai prin dictionare... MariA

Corneliu Traian Atanasiu spunea...

În banda dreaptă, la subiecte, găseşti mult mai multe despre senryu.