„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

luni, 26 februarie 2007

Cum funcţionează Shiki Monthly Kukai

O altă pagină a site-ului Haikuworld este The Shiki Monthly Kukai. Ea prezintă concursul lunar intitulat Shiki după numele unuia din clasicii haiku-ului japonez, concurs organizat începînd din anul 1996 pînă în prezent.

Kukai este un gen de concurs de poezie haiku specific şcolilor de haiku din Japonia. După un gynko, o plimbare în grup într-un loc din natură care poate stimula inspiraţia discipolilor, sub conducerea maestrului, are loc o întîlnire în care se citesc producţiile realizate cu această ocazie. Fiecare dintre participanţi prezintă un număr de poeme care sînt citite, discutate şi evaluate chiar de participanţi fără a fi cunoscut numele autorilor. Abia cînd s-a terminat evaluarea şi este stabilită ierarhia poemelor este divulgat şi numele autorilor.

Prin extensie, este numit kukai şi acest concurs în care, ca într-o şcoală haiku, participanţii evaluează ei înşişi prin vot propriile creaţii. O temă este gestionată de către secretarii cărora poeţii le trimit poemele. Tuturor participanţilor le este distribuită o listă anonimă fiind invitaţi să voteze. Voturile sînt trimise secretarilor care calculează totalul acordat fiecărui poem şi retrimit participanţilor lista cu numele şi punctajele primite.

Shiki Monthly Kukai are două secţiuni în fiecare lună, numite kigo şi format liber. In fiecare secţiune un cuvînt tematic sau o temă sînt oferite pentru a compune poeme în legătură cu ele. În secţiunea kigo, cuvîntul furnizat va fi un kigo – un cuvînt sezonal – şi e menit să reprezinte anotimpul acelui kigo. În secţiunea format liber, cuvîntul oferit nu este în mod necesar unul sezonal şi poetul este liber să aleagă oricare cuvînt sezonal doreşte sau să scrie un poem sezonal-neutru care însă se va referi la tema propusă.

În desfăşurarea concursului sînt mai multe etape:

Anunţarea temei - în prima zi de luni a fiecărei luni este lansat noul concurs anunţîndu-se temele. Poemele vor fi trimise semnate cu numele pe care îl doreşte autorul pînă cel mai tîrziu la prînz Eastern Time în a doua sîmbătă a lunii pe adresa st-kukai@haikuworld.org.

Votarea - fiecare participant va primi cele două liste (pentru fiecare secţiune una) ale poemelor înscrise în concurs, fără numele autorilor, pentru a vota. Numai cei ce au trimis poeme în acea lună participă la vot.

Fiecare participant poate atribui cîte 6 puncte la fiecare secţiune distribuindu-le cum doreşte poemelor citite. Unui poem nu-i poate da însă mai mult de 3 puncte, în rest poate da punctele în tranşe de 1 pînă la 3. Nu are voie însă să atribuie voturi propriilor poeme.

Voturile semnate de fiecare participant sînt trimise prin mail în forma:

TO: st-kukai@haikuworld.org
SUBJECT: Free format kukai votes/Kigo kukai votes

#4---1 pts.
#24--3 pt.
#33--1 pt.
#40--1 pt.

(# este semnul pentru numărul din listă al poemului)

Anunţarea rezultatelor - cel mai tîrziu la o săptămînă după închiderea votării, după efectuarea calculelor, secretarii vor trimite listele cu rezultatele fiecărui participant. Listele în ordinea punctajului obţinut de fiecare poem vor fi însoţite de numele autorului.

Pagina cuprinde şi trimiteri la cele mai recente rezultate şi la arhiva concursului.



 Puteţi găsi aici texte în limba română despre poezia niponă, comentarii asupra unor poeme, informaţii despre concursuri şi rezultate, linkuri către site-uri specializate în haiku

duminică, 25 februarie 2007

cum pot proceda comentatorii

Sub fiecare postare găsiţi acest rînd:

Posted by Corneliu Traian Atanasiu at 10:52 PM 0 comments

Apăsaţi pe ceea ce este acum scris cu roşu. Se deschide fereastra: Leave your comment. Scrieţi ceea ce doriţi şi alegeţi, bifînd, unul dintre cele trei moduri de a semna: numele contului blogger, alt nume pe care-l doriţi sau anonim.

Apoi apăsaţi publish (sau dacă simţiţi nevoia, în prealabil, preview si apoi publish).

loc de întîlnire şi dezbatere

Aş vrea ca în acest spaţiu să discutăm ideea unui concurs periodic de haiku. Putem face aici (sau, cînd vom fi gata, pe un alt blog făcut special pentru asta) tot ce e necesar pentru a demara un concurs după modelul Shiki Monthly Kukai. Intenţia mea este să ofer locul pentru discuţii şi pentru încercările de a găsi modelul cel mai bun de desfăşurare.

Cred că e preferabil ca acest concurs, mai ales dacă dorim să voteze, ca la un kukai, doar cei ce participă
cu haiku-uri la concurs , să nu se desfăşoare pe un site literar unde pot vota toţi membrii site-ului, indiferent de faptul că participă sau nu în concurs, că se pricep cît de cît la poezia japoneză sau ba.

Voi partaja blogul cu cei care pot fi buni organizatori şi care au tragere de inimă pentru a face asta. Ei vor putea publica părerile lor. Dar şi orice vizitator se poate exprima, aşa cum permite blogul, în comentarii.

Sper să fi făcut primul pas.