„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

miercuri, 8 august 2007

Soarele şi luna

Amintindu-ne că sîntem în august şi se apropie toamna, doamna Clelia Ifrim ne trimite un mic eseu despre adunarea scoicilor pentru găsirea perlelor, în japoneză, bănuiesc, un singur cuvînt care este kigo de toamnă. Mulţumindu-i pentru amabilitate şi pentru simbolistica pe care o surprindem în gestul dînsei, vi-l oferim mai jos.

*


Noapte clară...
căutatoarea de perle în adînc
lîngă luna goală


Dumitru D.Ifrim
Premiul de Excelenţă, Itoen new haiku,1995



Ce este o căutătoare de perle? Una din femeile care cunosc toate drumurile de apă şi se scufundă goale în adîncul mării.



Awabi Pearl Fisher by Takahashi Shotei

A se scufunda în apă este modul lor de viaţă. Sunt numai femei. Awabiama. Femei scufundătoare. Specialiştii în scufundări marine spun ca bărbaţii nu ar rezista fără nici un costum de protecţie la frigul din adîncuri. Femeile sunt mai rezistente şi nu poartă nici un costum. Corpul lor este ca o perlă, ca luna. Goale. Acolo pe fundul mării, ele caută scoicile cu inima de perlă. Scoicile abalone.

Acolo pe fundul mării, ele ating cu mîna luna din adîncuri. Propria lor identitate. Luna, ca propria lor identitate. A atinge luna este secretul lor. Un secret care rămîne acolo, în adînc. Ele urcă la suprafaţă doar pentru o gură de aer. Vîrful degetului mare de la picioare, în care se sprijină făcîndu-şi vînt să iasă la suprafaţă, este numai răni.

Femeile goale au un mic vas de lemn în care strîng scoicile abalone, pe care îl poartă legat cu frînghie în jurul mijlocului, în dreptul plexului solar.

Soarele şi Luna. Amaterasu, zeiţa soarelui şi femeile awabiama. Ama. Ma, cu înţelesul de spaţiu. În acest spaţiu se vede lumina soarelui şi a lunii... Femeile purtătoare de Soare şi Lună.

Urcă la suprafaţă, goale, şiroind de apa rece, uneori fără să fi găsit nicio perlă. Doar luna, acolo, pe fundul mării. Cea mai mare perla, dar niciuna din ele n-o ia. O lasă acolo în adîncuri.

Niciun comentariu: