„Cred că un mare poet fără discipoli este ca un om fără copii.”

Eduard Ţară


locul desfăşurării primului kukai din România, locul unde puteţi găsi informaţii despre fenomenul haiku din ţară şi nu numai

joi, 15 martie 2007

PRECIZĂRI

Un kukai este un instrument de lucru, nu un concurs cu rezultate decisive şi definitive care încununează realizările cuiva şi îi confirmă valoarea. Faptul că se organizează periodic arată că el este deschis de fiecare dată unei alte ierarhii de moment, determinată de factori conjuncturali: tema aleasă şi apetitul pentru ea, timpul scurt pentru compunerea poemului trimis, dispoziţia de lucru din acea perioadă. Mai curînd, el creează un grup de lucru în care şi prin întrecere se realizează emulaţia necesară pentru a deprinde gustul tot mai rafinat şi abilitatea de a compune un haiku.

În varianta sa originară, kukai-ul este doar partea a doua a activităţii unei zile de lucru într-o şcoală de haiku. El urmează plimbării de dimineaţă - gynko - într-un loc de inspiraţie unde sînt adunate impresii pentru scrierea mai multor poeme. Rostul său este de a-i deprinde pe autorii ucenici să-şi analizeze în grup producţiile şi să le evalueze împreună. Şi, în consecinţă, este integrat într-un ansamblu de activităţi care ţintesc, toate împreună, să îmbunătăţească valoarea prestaţiilor celor ce scriu haiku.

*

Interesul meu este să realizez acest lucru în special pentru cei care scriu haiku în limba română şi nu au încă acces la site-urile de limbă engleză nici pentru documentare, nici pentru participare la concursuri. Kukai-ul este astfel doar un punct de focalizare pentru a aduna energiile şi aspiraţiile amatorilor de haiku.

Pe lîngă mine, care administrez acest blog, am invitat şi alte persoane care sînt trecute în lista autori (fostă contributors) şi voi mai invita şi alţii, pe măsură ce voi simţi nevoia. Autorii pot posta texte. Vizitatorii pot citi şi face comentarii. Toţi împreună putem face o activitate mai serioasă şi mai laborioasă.

Niciun comentariu: